Scurt istoric
Pe când se afla la muncă în Dobrogea, Matache Gigel s-a îmbolnăvit de ciroză. În acea perioadă a întâlnit un grup de frați penticostali care i-au propovăduit Evanghelia și s-au rugat pentru vindecarea lui. Fratele Gigel a fost vindecat și, astfel, l-a cunoscut pe Domnul și s-a pocăit. Când s-a întors acasă la Râmnicelu era un om schimbat și ceea ce a primit nu putea să țină doar pentru el. Nu a știut cum să înceapă și ce să facă, însă a adunat un grup de copii cărora le-a prezentat pe Domnul Isus. Pentru multă vreme, slujirea fratelui Gigel a părut o simplă joacă de copii, însă după mulți ani, copiii care au mers atunci la întâlnirile fratelui Gigel sunt astăzi credincioși și lucrători în biserică.
Printre acești copii era și Vasile Fănel care a primit pe Domnul Isus și a dorit să ducă mai departe ceea ce fratele Gigel a început. Astfel că în 1995 au început întâlniri regulate de biserică în casa lui. Printre primii dintre cei care s-au pocăit a fost fratele lui, Vasile Grigore, care peste ani avea să devină unul dintre pastorii bisericii Betel.
Vasile Grigore povestește mai târziu:
„Eu m-am pocăit pentru el (pentru Fănel), ca să îl ajut cu biserica. Vedeam că îi este greu și am vrut să îl ajut.”
Acele strângeri firave, câțiva frați și surori, au fost scânteia care a aprins localitatea Râmnicelu pentru Domnul. Primii ani au fost anii punerii semințelor Cuvântului în rugăciune, în evanghelizări, în seri de veghe, în mese de dragoste… Ne-au ajutat în acele începuturi frații din Cornești și frații din Buzău, care au venit cu dedicare și inimă bună ca să ajute lucrarea din Râmnicelu.
Un rol important și binecuvântat l-au avut frații din Focșani, Dan Eugen și Cornel Androne, care ne-au însoțit în călătoria formării noastre și ne-au oferit o învățătură biblică sănătoasă care a adus maturitate și creștere spirituală în biserica din Râmnicelu.
În anul 1997, biserica a fost afiliată Cultului Penticostal din România, comunitatea București. Până în anul 2002, întâlnirile publice ale bisericii au avut loc în casa lui Vasile Grigore. În acest timp biserica a crescut și s-a simțit nevoia să construim primul nostru locaș de închinare. A fost o dorință care atunci a depășit puterile noastre, dar Dumnezeu ne-a uimit cu favoarea Lui.
În 2001 ne-am apucat de prima construcție a Bisericii Betel pe care am inaugurat o în 2002. Pe atunci erau 45 de membri activi. În 2009, biserica ajungea la 110 membri.
În 2008, biserica a avut un moment de criză. Oamenii nu mai veneau la biserică sau dacă veneau, erau foarte apatici. Am cerut lui Dumnezeu călăuzire și am primit viziunea să ne ducem să vizităm oamenii acasă și să ducem biserica în casele lor. Am început să predicăm Evanghelia și să îi chemăm pe oameni la pocăință în casele lor. Am simțit că Dumnezeu trezea Râmnicelu. Multora Dumnezeu le pregătea inima și nici nu mai așteptau să fie chemați la pocăință. Cereau chiar ei să se boteze. Dumnezeu le vorbea prin vise sau în mod miraculos prin vedenii sau, pur și simplu, erau cercetați de Dumnezeu, încât oamenii veneau de acasă pregătiți la Casa Domnului să se pocăiască. A fost o mișcare a Duhului Sfânt pe care noi nu am putut decât să o onorăm.
Mi-aduc aminte cu încântare și uimire chiar și acum cum îi spuneam unei femei din localitate: „Vino diseară la biserică să te pocăiești!”, Ea a răspuns: „Nu! Eu acum vreau să mă pocăiesc. Dumnezeu mi-a vorbit și nu mai vreau să aștept până diseară.”
În 2009 am avut un botez de 90 de persoane. Sentimentul tuturor a fost că Dumnezeu aduce trezire în localitatea noastră și că lucrează la inima oamenilor ca să îl primească pe Isus în viața lor. Începeam să ne simțim ca în Faptele Apostolilor.
În 2010, conducerea bisericii a hotărât să avem un timp de mai multe săptămâni în care să facem evanghelizări repetate. În fiecare seară oamenii puteau să vină la biserică și să asculte Evanghelia. Au fost invitați frați slujitori din multe locuri din țară. Au început să se întoarcă la Domnul cu zecile.
Ne aducem aminte cu plăcere de evanghelizarea de la Căminul Cultural la care a fost invitat fratele Sergiu Nichescu împreună cu soția lui. Mărturia acestui slujitor al lui Dumnezeu care îl slujește pe Hristos fără mâini și dragostea unei soții care știe să iubească necondiționat fără să țină cont de handicapul soțului, au fost folosiți de Dumnezeu ca să întoarcă inima multor oameni din Râmnicelu către El.
În anul 2010 am avut două botezuri în apă. În 22 mai 2010 s-au botezat 220 de persoane pe platoul noului locaș de închinare. În 31 iulie a urmat un nou botez de 180 de persoane. Au fost momente de vis, parcă trăiam în vremurile biblice.
În această perioadă, dar nu numai, am avut parte de slujirea unor oameni hăruiți și dedicați pentru care îi mulțumim lui Dumnezeu: Gabi Luncă, Gabi Zăgrean, Adi Mocanu, Vladimir Pustan, Ionel Haidău, Costel Grămadă și mulți alții.
Biserica a crescut și după cum vă puteți da seama, clădirea veche a bisericii nu mai putea asigura spațiul necesar pentru a prelua noul val de credincioși care se adăuga bisericii. Am început un nou locaș de închinare în 2010 care a fost inaugurat în decembrie 2012. Și noi stăm și ne întrebăm de unde au venit toți banii necesari pentru construirea clădirii care trebuia să asigure 1000 de locuri. Este vorba de 250.000 de mii de euro care au venit din donațiile membrilor bisericii. Foarte puțini bani au venit din afară. Mulțumim lui Dumnezeu pentru această biruință.
Biserica în acea perioadă a ajuns la 700 de membri.
Dumnezeu ne-a binecuvântat cu slujitori care au crescut în biserică. Sentimentul nostru este unul de bucurie și mulțumire față de acești oameni care au primit chemarea lui Domnului în viața lor. Ei sunt ca slujitorii lui Avraam care au câștigat războiul cu regii canaaniți (Geneza 14), slujitori „născuți în casa” lui Avraam. Acei slujitori iubeau casa lui Avraam și au fost dispuși să lupte pentru frații lor. La fel și slujitorii născuți și crescuți în biserica Betel, au iubit biserica și au slujit cu dedicare lui Dumnezeu în această biserică.
În 2003 au fost ordinații ca diaconi frații Vasile Grigore și Lăutaru Ion. Dumnezeu a fost cu ei și a binecuvântat slujirea lor. În 2011 au fost ordinați ca prezbiteri, iar în 2013 au fost recunoscuți în slujba de pastori.
În 2011 au fost ordinați 5 persoane în slujba de diacon.
În 2016 au fost ordinați 10 diaconi și un prezbiter (Lăutaru Marian)
Puteți vedea zona de implicare a fiecărui diacon pe pagina Corpului pastoral și pagina Departamentelor.
În anul 2017 am inaugurat în luna august Cortul întâlnirii, o întâlnire evanghelistică pe stadionul din localitate pentru cinci seri consecutive. În august 2018 am avut a doua ediție a Cortului întâlnirii. De fiecare dată, participarea peste așteptări, mesajele aduse de frați slujitori din țară și străinătate îmbinate cu cântece pline de bucurie rămân pietre de aducere aminte pentru comunitatea bisericii noastre. Dumnezeu, așa cum spune Cuvântul Său, „ne umple sufletul de bucurie”.
Familia este una dintre principalele valori ale bisericii Betel. Am dorit să facem ceva mai mult pentru relațiile de familie din biserică. Așa că Dumnezeu ne-a dat viziunea de a începe o conferință de familii. Astfel, în 2011 am început Conferința familiilor la Sinaia, care are loc în fiecare lună ianuarie a fiecărui an. La această conferință participă peste 100 de familii din biserica noastră și nu numai.
În 2016, în colaborarea cu organizația Gideons Romania, am distribuit în Râmnicu Sărat și localitățile apropiate 15.000 de Noi Testamente. În instituții publice precum spitale și secții de poliție au fost dăruite 10.000 de Noi Testamente.
Cea mai nouă inițiativă a bisericii Betel este legată de una dintre practicile și valorile noastre principale și anume ajutorarea. După ce am construit noul locaș de închinare, fosta clădire a bisericii a rămas fără destinație specifică. Desigur, a fost și este folosită în tot felul de activități ale bisericii Betel, însă din 10 noiembrie 2018 am dedicat acea clădire pentru a hrăni oamenii nevoiași din Râmnicelul și alte câteva localități: Râmnicu Sărat, Boldu, Cuculeasa, Valea Râmnicului, Ziduri, Rubla și Tâmboești – județul Vrancea.
Fiecare slujitor din conducerea bisericii are responsabilitatea unui Sector, care înseamnă un anumit grup de credincioși din biserica Betel. Fiecare Sector își asumă pe rând pregătirea mâncării care va fi oferită celor săraci. În fiecare sâmbătă sunt pregătite între 150 și 200 de porții de mâncare care sunt puse în caserole, împachetate și împărțite la familiile și persoanele pe care le avem în prealabil pe lista noastră.
Am învățat din Scriptură că oamenilor trebuie să li se ofere și Evanghelie și pâine, Nu numai pâine și nu numai Evanghelie. Ne bucurăm de această slujire creștină pentru că astfel, împlinind o nevoie putem să oferim nu numai dragostea lui Hristos într-un mod practic, ci și pâinea Vieții.
Pentru noi mai frumos este că toată biserica este implicată în acest proiect, iar acest lucru are un rol fantastic asupra relațiilor dintre credincioși și întărește unitatea bisericii.
În perioada sărbătorilor, încercăm să suplimentăm ca pe lângă mâncarea caldă, ofertă în Cantina Socială Casa Pâinii sau livrată la domiciliu, să completăm și cămara acestor familii cu alimente neperisabile sau haine, dar și jucării pentru copii.
Viziunea noastră este să câștigăm cât mai mulți oameni pentru Hristos și începem din ierusalimul nostru. La începutul lucrării bisericii Betel din Râmnicelu nu am fi putut propăși fără susținerea altor biserici și slujitori ai Evangheliei. A venit vremea ca nu numai să primim, ci să și oferim. Astfel, susținem mai multe biserici de țigani și plantări de biserică în comunitățile de romi.
De asemenea, în ultimii ani au plecat mai multe familii din biserica noastră în țări din Europa precum Germania și Anglia. Aceste familii au format bisericii ori s-au alăturat altor comunități. Rolul lor acolo unde s-au așezat este important pentru lărgirea Împărăției lui Dumnezeu. Spunem lucrul acesta cu smerenie și cu recunoștință față de Domnul nostru Isus Hristos.
Cel mai puternic argument pentru Evanghelie este o viață schimbată. Isus Hristos schimbă vieți, dar nu numai viața personală, ci o întreagă comunitate. Râmnicelu era cunoscut ca fiind localitatea în care se petreceau căsătorii premature. Noi ca biserică ne-am ridicat împotriva acestei practici și am reușit să vedem cum ceea ce era o regulă în comună să devină o excepție. Oameni cărora nu le putea sta împotrivă nici Poliția, nici Protecția copilului și care încheiau căsătoria copiilor lor, când s-au pocăit au înțeles că trebuie să schimbe și acest obicei. Nu a fost ușor, dar lucrurile s-au schimbat, iar Biserica Betel a avut un rol important la transformarea culturii. Dacă până în anul 2000 căsătoriile între copii de aproximativ 10 ani erau ceva obișnuit, acum toate căsătoriile oficiate în Râmnicelu se încheie legal, de la 16 ani cu acordul părinților sau de la 18 ani.
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru promisiunile Lui pe care le-a împlinit în viața noastră, pentru minunile pe care le-am văzut în mijlocul nostru, pentru toți oamenii care s-au întors la Domnul. Este greu să redai în cuvinte momentele de har pe care le-am trăit în prezența lui Dumnezeu. Știm că Dumnezeu nu Și-a terminat nici pe departe lucrarea și că viitorul nostru este în mâna Lui.